Sorgens olika faser

Jag vet inte vart jag är någonstans riktigt... någonstans mellan reaktions och bearbetningsfasen kanske.... Jag är dålig att prata om det. Inte ens med mina närmsta.... Men jag har lärt mig att det hjälper att läsa om det och försöka förstå, mig själv och mina nära. Man förundras ibland över hur folk i ens närhet tror att när 3 månader gått så mår man bra igen... Märkligt. Men jag dömer ändå ingen. Har man inte varit med om det har man svårt att förstå, det vet jag själv oxå.
 
 
Sorgens faser

Trots det unika i varje sorgearbete finns också mer eller mindre tydliga faser som avlöser varandra. Snarare än distinkta, i tiden klart avgränsade områden, ska de förstås som inre processer som ibland tar två steg framåt och ett steg tillbaka.

I chockfasen misstror vi informationen vi får eller det våra sinnen registrerar. Vi stänger av. ”Det här händer inte mig!” Vi befinner oss i en bubbla dit inga starka känslor når. Psyket skyddar sig, avvaktar och rustar sig inför smärtan som kommer. Den här fasen varar en kort stund i upp till några dagar. Endast under mycket otrygga förhållanden är den längre än så.

Reaktionsfasen kommer sedan med starka humörsvängningar: ledsenhet, tårar och ilska kan blandas med känslor av tomhet och apati. Ett ungefärligt riktmärke på hur länge reaktionsfasen varar är en månad, men stora skillnader inom det tidsspannet kan förekomma.

 

Så småningom kommer vi till fasen där vi börjar bearbeta. Vi tar in vad som hänt, vi accepterar det gradvis och sörjer det. Vi är fortfarande ledsna, arga och frustrerade men inte på samma intensiva och dramatiska sätt som tidigare.

 

Tröttheten, uppgivenheten och oron inför hur framtiden ska gestalta sig kan i den här fasen vara stor. Vi upplever en svidande, tung och plågsam ledsenhet och saknad efter den vi förlorat. Den här delen av sorgearbetet tar ungefär från några månader upp till ett år.

Sista fasen är nyorientering då vi börjar blicka framåt igen. Vi har bearbetat så pass mycket att vi kan gå vidare och vi tänker mer sällan på vår förlust. Man börjar överlag se en ljusare framtid och sig själv i den framtiden.

Man pratar ofta om ett sorgeår, det vill säga att vi behöver ett år på oss att bearbeta en större förlust, men många skulle säga att det tar längre tid än så. Det första året är mest smärtsamt då till exempel födelsedagar, högtider och bröllopsdag ska passera och man för första gången ska fira dessa utan den man sörjer.

Åren som följer på det första blir gradvis lättare men det kommer fortfarande stunder då sorgen och saknaden blir mer intensiv.

De faser som beskrivits ovan är jobbiga men helt normala. Om man dock efter en tid fortfarande upplever att inget kan glädja en och att man har blivit passiv och alltför grubblande kan det vara tecken på en depression och man ska då söka hjälp för denna.

 

 

Råd till sörjande

 

Sörjande beskriver sig ofta som ”urvridna disktrasor”. När vi sörjer behöver vi mer sömn än vanligt, regelbundna matvanor, pauser i arbete och egen tid att reflektera och känna. Man kan behöva dra ner på åtaganden och krav i både yrkes- och privatliv. Som sörjande blir man mer stresskänslig och har svårare att organisera och planera.

Sorgen och känslorna som följer med den är den broms vi behöver för att kunna hantera smärtan, ledsenheten och det tomrum som den/det vi sörjer lämnat efter sig.

Låt sorgen ta sin tid samtidigt som du fortsätter med dina vardagsrutiner. Acceptera att du är tröttare än vanligt, vila då du känner att du behöver och inse att ditt tempo och din kapacitet inte kommer vara vad de brukar ett tag framöver. Var ensam när du känner att du behöver det men sök dig också till andras sällskap ibland.

 

Ha inga krav på att vara som vanligt utan tillåt dig att vara mer nedtonad om det är vad som känns rätt för dig, andra kommer att förstå. Skriv gärna ner dina tankar i en dagbok, läs en bok om sorg och anförtro dig till en god vän.

 

Råd till vänner/anhöriga

 

Att möta sörjande kan vara tungt och påfrestande, ofta därför att anhöriga, vänner och kollegor känner höga krav på att säga och göra rätt saker. Den andres sorg kan också väcka egna känslor som man inte tror sig kunna hantera. Tyvärr leder de här rädslorna ibland till tystnad och undvikanden, tvärtemot vad den sörjande behöver.

Goda råd då man träffar och pratar med en människa i sorg är att inte försöka bagatellisera förlusten, vilja förminska eller ta bort den andres smärta eller börja prata om egna, tidigare kriser. Viktigt är istället att orka lyssna en stund, bara vara tillsammans, hjälpa till med praktiska ting som matlagning, betala räkningar eller köra en tvättmaskin.

Enkla fraser som ”Jag beklagar sorgen” eller ”Jag hörde vad som hänt och blev så ledsen för din skull” är inte alls klyschor utan snarare bra och stöttande ord som visar att man är informerad om vad som hänt och är beredd att prata en stund ifall den sörjande vill det.

 


HUSVAGNSÄGARE!!!

TJOHOOO!!! Nu kan vi klassa oss som riktiga jäla svenssons. För nu är vi husvagnsägare oxå. Just i detta ögonblick är Peter på väg hem från Uppsala med den här skönheten. Okej, inte den nyaste vagnen. Men det vi har råd med och den passar oss perfekt :-)
 
Polar 547 Gl -90
 
 
Känns jäkligt gött faktiskt. :-) Nu ska vi bara fylla den med allt som behövs. Hmm... vad behövs igentligen? Nån som har en bra lista? :-)

Vad har hänt?

Ptja.... inte mycket. Jag jobbar ju den här veckan ut innan min semester börjar. och låt mig säga att det SUGER!!
För nu har det ju äntligen blitt fint väder. Och sitta instängd på röntgen hela dagarna blir man inte brun av.. :-/
 
Helgen va iallafall underbar. Det va varmt och skönt och vi hade det gött hemma i solen med lek och grillning. På söndagen tog vi och drog iväg till Ockelbo marknad. Vi höll aldrig på att komma ifrån hopp borgen dom hade där :-D
På måndagen tog jag en välbehövlig extra ledig dag. Och så tog vi vårt pick och pack och gick till Furuviksparken. Solade och badade en stund. Åt lite fika vi hade med oss. Och sen gick vi en stund i parken och kikade på djuren. Och avslutade inne på tivolit med glass, popcorn och varieté showen dom har. Sen promenerade vi hem och åt en mysig middag ute på altanen. Myyyyyyyys!!!!  I LÖÖÖÖÖV sommaren.
Jag kan sitta ute på altanen och bara känna lukterna och höra alla ljud hur länge som helst. Bara njuta av nuet :-)
3 dagar kvar, sen är det semester!! WIIII!!!
 
 

RSS 2.0